tisdag 8 maj 2012

Morgongrö(n)t och vetegroddar

Dagens morgongröt är gjord på äpple, selleri och mandel. Rik på vitaminer och viktiga mineraler, inte minst kalcium och järn! För en extra näringskick har jag strött över vetegroddar, som är sprängfulla med bland annat B- och E-vitamin, magnesium, järn och zink - mineraler som anses vara bra för både hud och hår. Vetegroddar är optimala för vegetarianer som kan lida av järn- och zinkbrist. Vetegrodden ligger inne i vetekornet och det är den som gror och bildar nytt liv när vetet kommer upp ur jorden. Det är där som alla vitaminer, mineraler, proteiner, omega 3/6/9, firer och antioxidanter lagras. Grodden liksom skalet (vetekliet) avlägsnas från vetet vid framställning av traditionellt vetemjöl - tänk att man bara kan sortera bort det som är riktigt nyttig. Mina raw ekologiska vetegroddar kommer från hälsokost på Folkungagatan och passar perfekt att strö i drycker, över müslin, morgongröten, sallader eller i soppor. Ett riktigt litet superfood.

Nu är det dags att rusa till jobbet - med i väskan följer en grön smoothie gjord på färskpressad apelsin, romansallad, bladpersilja, selleri, nyponpulver och chlorella.


Morgongröt på äpple och selleri


1/2 äpple
1 stjälk selleri
10 sötmandlar, blötlagda över natten
2 msk solrosfrön
2 tsk kokosolja
1 msk havremjölk
en nypa salt
kanel

Mixa allt till en grötlik konsistens. Strö över vetegroddar och kanel och njut av morgonen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar